Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Κρέας κρασάτο με δαμάσκηνα και αμύγδαλα από την Μπέττυ

Ιδιαίτερη συνταγή για τους λάτρεις του διαφορετικού.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο φρέσκο κρέας 
  • Περίπου 12 μικρά κρεμμύδια ή 4-5 μέτρια κομμένα στη μέση
  • 1 πακέτο ξηρά δαμάσκηνα
  • 150 γραμμάρια ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 2 ποτήρια κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα ή μπαχάρι

Πώς το κάνουμε:

1. Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας. 
Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει ή/και το σκουπίζουμε με ρόλο κουζίνας.
2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.  Στη κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.  
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.  
3. Ρίχνουμε το κρέας και το τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τη κατσαρόλα.  Το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.  
Το αφήνουμε να ψήνετε μέχρι να φύγει όλο το νερό του γυρνώντας το συνέχεια για να μη κολλήσει στη κατσαρόλα. 
4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ένα ποτήρι κρασί και ξαφρίζουμε γυρίζοντας το κρέας από όλες τις πλευρές.  
5. Όταν ξαφρίσουμε τελείως και το κρέας έχει απορροφήσει το κρασί, σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το κρέας σ’ ένα βαθύ πιάτο και πλένουμε ή αλλάζουμε την κατσαρόλα.  
6. Βάζουμε το άλλο μισό λάδι και όταν ζεστάνει ρίχνουμε μέσα το κρέας γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές για να μη κολλήσει στη κατσαρόλα και λίγο λίγο το υπόλοιπο κρασί.  
Ξαφρίζουμε και πάλι εάν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 (λιγότερο από μέτρια) σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί το κρέας για περίπου 1 ώρα.  
7. Μετά ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια και τα δαμάσκηνα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 45 λεπτά ακόμη (γυρίζοντάς τα από την άλλη πλευρά συχνά, ρίχνοντας λίγο νερό ή κρασί εάν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται με ρύζι ή μακαρόνια. 
Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου