Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μπακλαβάς


Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά 
  • 500 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
  • 8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 περίπου κούπες τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη
  • λίγο κονιάκ
  • γαρυφαλλάκια για το στόλισμα (προαιρετικά)
Σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ.
  4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι. Προαιρετικά στο κάθε κομμάτι προσθέτουμε από ένα γαρύφαλλο.
  5. Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 180 για 40 με 50 λεπτά περίπου.
  6. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος).
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
  8. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να "πιεί" τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι ξεκινάει από την ώρα που θα δούμε να βράζει. Αφήστε το όλο το βράδυ να πιεί τα ζουμιά του και κόψτε το την επομένη. Σερβίρεται και με παγωτό. Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου