Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες

Το δημοφιλές Greek mousaka λίγο διαφορετικό, με πατάτες. 



Τι χρειαζόμαστε

  • Για το τηγάνισμα:
  • 2 κιλά πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό κιμά ανάμεικτο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Μισό ματσάκι μαιντανό
  • 500 γραμμ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κύβο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • Για την Μπεσαμέλ:
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 6 κουταλιές της σούπας αλέυρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. τυρί

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε σχήμα στρογγυλό, τις πατάτες και τις μελιτζάνες. 
  2. Τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο λάδι. Στραγγίζουμε τα λάδια.
  3. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας, με το ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τον κιμά, έπειτα την σάλτσα, μαιντανό, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι Όπως θα καναμε τον κανονικό κιμά αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θέλουμε πολλά ζουμιά. 
  4. Αφήνουμε για 15 λεπτά να βράσουν.
  5. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Μετά περίπου απο ένα λεπτό, προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά για να μην σμπολιάσει, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Παίρνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τις στρώσεις, αρχίζοντας απο τις πατάτες.
  7. Βάζουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη και στα κένα.
  8. Έπειτα στρώνουμε τον κιμά.
  9. Πάνω απο τον κιμά στρώνουμε τις μελιτζάνες και μετά ακόμα μια στρώση κιμά.
  10. Απλώνουμε σιγά-σιγά την μπεσαμέλ και στο τελείωμα ρίχνουμε τα 150 γρ. τυρί, εγώ χρησιμοποιώ κυρίως γκούντα.
  11. Ψήνουμε στους 180°c βαθμούς, για 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
  12. Το φαγητό μας είναι έτοιμο μόλις ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πριν το κόψετε, βγάλτε το από το φούρνο για περίπου μισή ώρα για να "σφίξει", αλλιώς διαλύεται εύκολα.
Καλή όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου