Spanakopita with Feta (Traditional Greek Spinach Pie)
Ingredients:
- 1 kg fresh spinach, washed and chopped
- 300 g feta cheese, crumbled
- 1 onion, finely chopped
- 3 spring onions, finely chopped
- ½ cup fresh dill, chopped
- ½ cup fresh parsley, chopped
- 2 eggs, lightly beaten
- ½ cup olive oil
- Salt and pepper (use salt sparingly because feta is salty)
- 1 pack of filo pastry
- Olive oil or melted butter for brushing the filo
Instructions:
- Sauté the onion and spring onions in a little olive oil until soft.
- Add the spinach and cook until wilted and most of the liquid evaporates.
- Remove from heat and let it cool slightly.
- Add feta, eggs, dill, parsley, salt, and pepper. Mix well.
- Brush a baking tray with olive oil and layer 1 filo sheet, brushing with oil.
- Spread the spinach mixture evenly over the filo.
- Cover with another 1 sheet, brushing it again with oil.
- Score the top lightly and bake at 180°C for 50 - 60 minutes, until golden brown.
- Let it rest a bit before cutting and serving.
Enjoy! 🇬🇷
Σπανακόπιτα με Φέτα
Υλικά:
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να «πέσει» και να εξατμιστούν τα υγρά του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας, λαδώνοντας το.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με αλλο 1 φυλλο, λαδώνοντας επίσης.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να σταθεί λίγο πριν την κόψουμε.
Καλή όρεξη! 🥬🧀
