Spanakopita Greek spinach pie


Spanakopita with Feta (Traditional Greek Spinach Pie)

Ingredients:

  • 1 kg fresh spinach, washed and chopped
  • 300 g feta cheese, crumbled
  • 1 onion, finely chopped
  • 3 spring onions, finely chopped
  • ½ cup fresh dill, chopped
  • ½ cup fresh parsley, chopped
  • 2 eggs, lightly beaten
  • ½ cup olive oil
  • Salt and pepper (use salt sparingly because feta is salty)
  • 1 pack of filo pastry 
  • Olive oil or melted butter for brushing the filo

Instructions:

  1. Sauté the onion and spring onions in a little olive oil until soft.
  2. Add the spinach and cook until wilted and most of the liquid evaporates.
  3. Remove from heat and let it cool slightly.
  4. Add feta, eggs, dill, parsley, salt, and pepper. Mix well.
  5. Brush a baking tray with olive oil and layer 1 filo sheet, brushing with oil.
  6. Spread the spinach mixture evenly over the filo.
  7. Cover with another 1 sheet, brushing it again with oil.
  8. Score the top lightly and bake at 180°C  for 50 - 60 minutes, until golden brown.
  9. Let it rest a bit before cutting and serving.

Enjoy! 🇬🇷


Σπανακόπιτα με Φέτα 

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή)
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να «πέσει» και να εξατμιστούν τα υγρά του.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  4. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας, λαδώνοντας το.
  6. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  7. Σκεπάζουμε με αλλο 1 φυλλο, λαδώνοντας επίσης.
  8. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  9. Αφήνουμε να σταθεί λίγο πριν την κόψουμε.

Καλή όρεξη! 🥬🧀