Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Κουλούρι Θεσσαλονίκης


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ χλιαρό νερό
  • 30 γρ αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γρ λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 300 γρ σουσάμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα. Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου