Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Γαύρος κοκκινιστός

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. γαύρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ποτήρια σάλτσα ντομάτας ή κομματάκια ντομάτας
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Ρίγανη

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντόσθια. Προαιρετικά, βγάζουμε και το κόκκαλο αν θέλουμε να το φιλετάρουμε.
  2. Σωτάρουμε σε τηγάνι το σκόρδο ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τη ντομάτα και ένα ποτηράκι κρασιού νερό.
  3. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση, περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που, προσέχοντας μη διαλυθεί ο γαύρος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το φαγητό γίνεται στο τηγάνι. 
Σερβίρεται με μπόλικο ψωμάκι και Καλή όρεξη!




Φτερούγες κοτόπουλο


Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • ρίγανη
  • κάρυ
  • πάπρικα


Πώς το κάνουμε:

  1. Αρχικά σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τις φτερούγες στις οποίες ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας.
  2. Έπειτα ρίχνουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  3. Τέλος τις ρίχνουμε όλες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι ανάλογα με τα γούστα σας. Σερβίρεται με ρύζι, πατάτες, πίτες.
Καλή όρεξη!


Κουλούρι Θεσσαλονίκης


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ χλιαρό νερό
  • 30 γρ αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γρ λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 300 γρ σουσάμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα. Καλή όρεξη!

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καβουροσαλάτα



Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 φύλλα μαρούλι 
  • 250 γρ. καβούρι ή σουρίμι
  • 3 αυγά βρασμένα σφιχτά ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
  • 3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 5 μικρά αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. καλαμπόκι
  • 1 λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Ψιλοκόβω το σουρίμι και σε ένα μπωλ ρίχνω το κρεμμύδι, τη κάπαρη, τη ντομάτα, το καλαμπόκι, το μαιντανό και τα αυγά.
  2. Ανακατεύω, ρίχνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και στύβω το μισό λεμόνι.
  3. Μετά βάζω το γιαούρτι με την μαγιονέζα και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί.
  4. Δοκιμάζω και προσθέτω κατά βούληση αλάτι, πιπέρι λεμόνι. Το βάζω σε τάπερ κλειστό για μια ώρα να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
  5. Μετά βάζω σε μια σαλατιέρα μαρούλι και από πάνω το μείγμα μου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλή όρεξη!

Παγωτό διαίτης μπανάνα με 0% λιπαρά απο την Chrissy

Χωρίς αυγά, χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς ούτε καν ζάχαρη!



Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 - 3 αρκετά ώριμες μπανάνες
  • 1/2 ποτήρι κρύο γάλα





Πώς το κάνουμε:
  1. Ξεφλουδίστε και κόψτε σε ροδέλες τις μπανάνες.
  2. Βάλτε τις σε ένα σκεύος στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες.
  3. Όταν έχουν παγώσει αρκετά βγάλτε τις απ' την κατάψυξη και αλέστε τις στο μπλέντερ.
  4. Προσθέστε γαλά για να διευκολύνετε τη διαδικασία.
  5. Έτοιμο! Απολαύστε παγωτό χωρίς καθόλου τύψεις.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα παιδιά θα το λατρέψουν!



Μπακλαβάς


Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά 
  • 500 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
  • 8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 περίπου κούπες τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη
  • λίγο κονιάκ
  • γαρυφαλλάκια για το στόλισμα (προαιρετικά)
Σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ.
  4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι. Προαιρετικά στο κάθε κομμάτι προσθέτουμε από ένα γαρύφαλλο.
  5. Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 180 για 40 με 50 λεπτά περίπου.
  6. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος).
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
  8. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να "πιεί" τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι ξεκινάει από την ώρα που θα δούμε να βράζει. Αφήστε το όλο το βράδυ να πιεί τα ζουμιά του και κόψτε το την επομένη. Σερβίρεται και με παγωτό. Καλή όρεξη!

Παγωτό σοκολάτα

Γρήγορο, πεντανόστιμο και μαλακό παγωτό.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κουτιά εβαπορέ γάλατα
  • 1 κουτί ζαχαρούχο
  • 1 κουτί γκαρνι σοκολάτας 

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ αδειάζετε το γάλα και το αφήνετε στην κατάψυξη για 4 ώρες.
  2. Αφου το βγάλετε το χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.θα γίνει ένα ωραίο αφρώδες μίγμα.
  3. Μετά ρίχνετε το ζαχαρούχο και το γκαρνί.
  4. Τέλος το βάζετε σε τάπερ και στην κατάψυξη.θα ναι έτοιμο σε περίπου 8 ώρες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για γεύση βανίλια ακολουθήστε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας αντί με γκαρνί βανίλιας την σοκολάτα. Προσθέστε κομματάκια σοκολάτας το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μπριζόλες κατσαρόλας


Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μέτριες μπριζόλες
  • 3 κ.σ. μουστάρδα 
  • 3 κ.σ. ξύδι balsamico
  • 5 κ.σ. λευκό ή κόκκινο κρασί
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • πάπρικα
  • νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και τις αλείφουμε και από τις 2 πλευρές με μουστάρδα, αλάτι, μαύρο πιπέρι και πάπρικα.
  2. Βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας λάδι στη κατσαρόλα.
  3. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα τις μπριζόλες μια μία να σωταριστούν.
  4. Μόλις σωτάρουμε και την τελευταία, τις βάζουμε όλες μαζί στη κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το balsamico, το κρασί και λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μπριζόλες.
  6. Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά, χαμηλώνοντας την φωτιά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται με ρύζι, τηγανιτές πατάτες ή πουρέ. 
Καλή όρεξη!

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ντοματοκεφτέδες


Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο
  • λίγο λάδι για το τηγάνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια στον τρίφτη. Αδειάζουμε το μίγμα από τις ντομάτες σε ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά για μια ώρα.
  2. Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το μίγμα πρέπει να είναι πηχτό. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν βάζουμε λάδι.
  3. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι έως ότου να ζεσταθεί πολύ καλά. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το μίγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσουν και σερβίρουμε αμέσως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγονται ζεστοί, σερβίρεται ως κυρίως πιάτο με πουρέ ή ρύζι ή ό,τι σας αρέσει.
Καλή όρεξη!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Χοιρινή τηγανιά λεμονάτη

Νόστιμο και απολαυστικό ζεστό πιάτο!


Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ χοιρινό σε κομμάτια
  • 1-2 λεμόνια (ανάλογα με τα γούστα)
  • 4 κ.σ. μουστάρδα (ανάλογα με τα γούστα)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • λάδι

Πώς το κάνουμε:

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  2. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι (να καλυφθεί ο πάτος) και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  3. Όταν κάψει το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, ρίχνουμε το κρέας πασπαλισμένο με ρίγανη.
  4. Τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να κάνει κρούστα και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει (θα έχει βγάλει κάποια υγρά, αλλά αν χρειαστεί και άλλα, ρίχνουμε ζεστό νερό).
  5. Όταν έχει βράσει το κρέας, ρίχνουμε το λεμόνι και την μουστάρδα το αφήνουμε να πάρει μια βράση (2-3') και μετά προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι.
  6. Το αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση περίπου 5 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Καλή όρεξη!