Τι χρειαζόμαστε:
- 1 1/2 κιλό κυδώνια (5 κομμάτια)
- 7 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 100 γραμ. αμύγδαλα άσπρα
- λίγο αρμπαρόριζα
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
- Οση ώρα τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα βάζουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίζουν.
- Στην συνέχεια τα κόβουμε φέτες και μετά λεπτά μπαστουνάκια. Συνεχίζουμε να τα έχουμε στο νερό με το λεμόνι.
- Τα ξεβγάζουμε και αρχίζουμε να τα μετράμε με ποτήρια. Γεμίζουμε το κάθε ποτήρι μέχρι επάνω και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με ίδιο ποτηρι μετράμε και την ζάχαρη. Βάζουμε ένα ποτήρι λιγότερο από όσα βγήκαν τα κυδώνια. Δηλαδή 8 ποτήρια κυδώνι και 7 ποτήρια ζάχαρη. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό.
- Πλένουμε και βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα.
- Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και τα βραζουμε όλα μαζί.
- Σιγά-σιγά το γλυκό μας θα αρχίσει να δένει. Δεν χρειάζετε να σφίξει πολύ, γιατί όσο κρυώνει θα δένει. Το χρώμα του θα γίνει λίγο πιο σκούρο. Αφαιρέστε την αρμπαρόριζα. Όταν κρυώσει μπορείτε να το βάλετε σε βάζο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν το γλυκό όταν κρυώσει σας δέσει πολύ, ρίξτε μισή κούπα του τσαγιού νερό και βάλτε το να ξαναπάρει σε δυνατή φωτιά μια βράση. Καλή όρεξη!