Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η Τυρόπιτα της Ρόης



Τι χρειαζόμαστε:


  • 200 γρ. gouda
  • 200 γρ. edam
  • 200 γρ. κασέρι
  • 300 γρ. φέτα
  • 1/2 ποτήρι μαργαρίνη λιωμένη
  • 3 αυγά
  • 1 τενεκεδάκι σόδα

Πώς το κάνουμε:


  1. Αλείφουμε το ταψί με μαργαρίνη και βάζουμε τα μισα φύλλα σουρωτά (πλισσέ), το ένα δίπλα στο άλλο.
  2. Τοποθετούμε τις φέτες τυριού σε στρώσεις και την φέτα τριμμένη στο χέρι ανάμεσα.
  3. Τελειώνουμε με τα φύλλα πάλι κατά τον ίδιο τρόπο και περιχύνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη.
  4. Την χαράζουμε σε κομμάτια, χτυπάμε τα 3 αυγά και την σόδα και την περιχύνουμε απο πάνω κουνώντας το ταψί να πάει παντού. 
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45' (ανάλογα με τον φούρνου).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κίτρινα τυριά με οποιαδήποτε της αρεσκείας σας. Καλή όρεξη!


Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Λεμονόπιτα

Μια εύκολη παραλλαγή της λεμονόπιτας/lemon pie.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 πακέτο μπισκότα digestive
  • 125 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 ζουμερό λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κατά τη γνωστή διαδικασία τρίβουμε τα μπισκότα στο multi και τα ενώνουμε με τη μαργαρίνη. Τα στρώνουμε στην ταρτιέρα μας και το βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι το ζαχαρούχο και το λεμόνι. Σε αυτή τη φάση να σας πώ ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ ελλαστική ως προς τη ποσότητα των υλικών.
  3. Αφου το ανακατέψουμε το στώνουμε πάνω στη βάση και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.
  4. Περίπου σε 4 ώρες μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερο και ελαφρύ επιδόρπιο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να ρίξετε θρυματισμένα μπισκότα για ντεκόρ ή και σαντιγή. Καλή όρεξη!




Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πατζαροσαλάτα

Δροσερή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 παντζάρια βρασμένα
  • ένα κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 2 χούφτες καρύδια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • μαιντανός

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα παντζάρια σε μεγάλα καρέ.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το γιαούρτι και τα καρύδια μαζί με αλάτι και πιπέρι.
  4. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
  5. Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγεται κρύα.
Καλή όρεξη!


Μαλακά μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας

Υπέροχη συνταγή απο τον Στέλιο Παρλιάρο.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. μαργαρίνη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1-2 αυγά
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα (προεραιτικά)
  • 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Πώς το κάνουμε:


1. Ανακατεύουμε με την σειρά στο μίξερ, μαργαρίνη, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

2. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά προσθέτουμε την σοκολατα. Η ζύμη θα πρέπει να κολλαει στο χέρι.

3.Με δύο κουτάλια τοποθετούμε κουταλιές από το μείγμα πάνω σε μία λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.

4.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10-12 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε να γίνουν πιο τραγανά τα ψήνουμε λίγο παραπάνω.


Γαύρος κοκκινιστός

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. γαύρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ποτήρια σάλτσα ντομάτας ή κομματάκια ντομάτας
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Ρίγανη

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντόσθια. Προαιρετικά, βγάζουμε και το κόκκαλο αν θέλουμε να το φιλετάρουμε.
  2. Σωτάρουμε σε τηγάνι το σκόρδο ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τη ντομάτα και ένα ποτηράκι κρασιού νερό.
  3. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση, περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που, προσέχοντας μη διαλυθεί ο γαύρος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το φαγητό γίνεται στο τηγάνι. 
Σερβίρεται με μπόλικο ψωμάκι και Καλή όρεξη!




Φτερούγες κοτόπουλο


Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • ρίγανη
  • κάρυ
  • πάπρικα


Πώς το κάνουμε:

  1. Αρχικά σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τις φτερούγες στις οποίες ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας.
  2. Έπειτα ρίχνουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  3. Τέλος τις ρίχνουμε όλες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι ανάλογα με τα γούστα σας. Σερβίρεται με ρύζι, πατάτες, πίτες.
Καλή όρεξη!


Κουλούρι Θεσσαλονίκης


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ χλιαρό νερό
  • 30 γρ αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γρ λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 300 γρ σουσάμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αμέσως αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα. Καλή όρεξη!

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καβουροσαλάτα



Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 φύλλα μαρούλι 
  • 250 γρ. καβούρι ή σουρίμι
  • 3 αυγά βρασμένα σφιχτά ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
  • 3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 5 μικρά αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. καλαμπόκι
  • 1 λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Ψιλοκόβω το σουρίμι και σε ένα μπωλ ρίχνω το κρεμμύδι, τη κάπαρη, τη ντομάτα, το καλαμπόκι, το μαιντανό και τα αυγά.
  2. Ανακατεύω, ρίχνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και στύβω το μισό λεμόνι.
  3. Μετά βάζω το γιαούρτι με την μαγιονέζα και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί.
  4. Δοκιμάζω και προσθέτω κατά βούληση αλάτι, πιπέρι λεμόνι. Το βάζω σε τάπερ κλειστό για μια ώρα να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
  5. Μετά βάζω σε μια σαλατιέρα μαρούλι και από πάνω το μείγμα μου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλή όρεξη!

Παγωτό διαίτης μπανάνα με 0% λιπαρά απο την Chrissy

Χωρίς αυγά, χωρίς κρέμα γάλακτος, χωρίς ούτε καν ζάχαρη!



Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 - 3 αρκετά ώριμες μπανάνες
  • 1/2 ποτήρι κρύο γάλα





Πώς το κάνουμε:
  1. Ξεφλουδίστε και κόψτε σε ροδέλες τις μπανάνες.
  2. Βάλτε τις σε ένα σκεύος στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες.
  3. Όταν έχουν παγώσει αρκετά βγάλτε τις απ' την κατάψυξη και αλέστε τις στο μπλέντερ.
  4. Προσθέστε γαλά για να διευκολύνετε τη διαδικασία.
  5. Έτοιμο! Απολαύστε παγωτό χωρίς καθόλου τύψεις.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα παιδιά θα το λατρέψουν!



Μπακλαβάς


Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά 
  • 500 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
  • 8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 περίπου κούπες τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη
  • λίγο κονιάκ
  • γαρυφαλλάκια για το στόλισμα (προαιρετικά)
Σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ.
  4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι. Προαιρετικά στο κάθε κομμάτι προσθέτουμε από ένα γαρύφαλλο.
  5. Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 180 για 40 με 50 λεπτά περίπου.
  6. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος).
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
  8. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να "πιεί" τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι ξεκινάει από την ώρα που θα δούμε να βράζει. Αφήστε το όλο το βράδυ να πιεί τα ζουμιά του και κόψτε το την επομένη. Σερβίρεται και με παγωτό. Καλή όρεξη!