Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Λουκάνικα με πατάτες γιαχνί

Νόστιμο φαγητό κατσαρόλας με λουκάνικο!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 πατάτες
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο 
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κούπα ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά τις πατάτες που έχουμε κόψει σε κύβους, το πολτοποιημένο σκόρδο και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, σκέτο, χωρίς λάδι, για να βγάλει όλο το λίπος του.
  4. Μόλις μαλακώσουν λίγο οι πατάτες, προσθέτουμε το λουκάνικο, ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθεί με τη σάλτσα και το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις μαζί με τις πατάτες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν σας αρέσει το χωριάτικο λουκάνικο, μπορείτε να βάλετε όποιο λουκάνικο σας αρέσει. Καλή όρεξη!




Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κουτσομούρες τηγανιτές

Τηγανιτό ψαράκι που μοιάζει πολύ με το μπαρμπούνι, απολαύστε το.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. κουτσομούρες φρέσκες
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι
  • λάδι
  • λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τις κουτσομούρες απο τα λέπια την κοιλιά και τα βράνχια.
  2. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να σουρώσουν.
  3. Τίς αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά με το λάδι να κάψει.
  4. Τις γυρίζουμε και απο την άλλη μεριά να τηγανιστούν και όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
  5. Τις σερβίρουμε με λεμονάκι.





Κολοκυθοκεφτέδες


Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 κολοκύθια μεγάλα
  • 1 αυγό
  • 1 χούφτα μαιντανό
  • 1 χούφτα άνιθο
  • 1 χούφτα δυόσμο
  • 1 χούφτα παρμεζάνα
  • 1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη
  • μισή χούφτα βασιλικό
  • αλεύρι
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή μεριά του τρίφτη και τα στίβουμε να μην έχουν καθόλου υγρά.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αυγό, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το τυρί, την φρυγανιά, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να σφίξει η ζύμη.
  3. Πλάθουμε.
  4. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά έως να πάρουν χρώμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γίνονται πολύ αφράτοι αυτοί οι κολοκυθοκεφτέδες, σερβίρεται με φετούλα. Καλή όρεξη!

Ταραμοσαλάτα

Εύκολη και απλή ταραμοσαλάτα.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
  • 3 γεμάτες κ.σ. ταραμά λευκό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 500 ml ελαφρύ ελαιόλαδο

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίσουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο.
  2. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα και με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  3. Χτυπάμε αρκετή ώρα το μείγμα.
  4. Όταν γίνει την συντηρούμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν την σερβίρουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στην μέση μία ελιά. Καλή όρεξη!

Χωριάτικα αυγά με ντομάτα και φέτα

Για ένα διαφορετικό πρωινό ή ένας γευστικός συνοδευτικός μεζές.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φέτα
  • 2 αβγά
  • 1 ντομάτα ώριμη
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι καγιέν
  • ρίγανη ή μαιντανό

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι.
  2. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ντομάτα και την ρίγανη.
  3. Θρυμματίζουμε την φέτα και την προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει.
  4. Μόλις λιώσει την βάζουμε σε ένα πήλινο σκεύος και αμέσως σπάμε από πάνω τα δύο αβγά.
  5. Προσθέτουμε το πιπέρι και ψήνουμε στον φούρνο σε δυνατή φωτιά ώσπου να γίνουν τα αβγά.





Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Σαγανάκι φέτα

Φανταστικό όρεκτικο με σουσάμι.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. φέτα 
  • 1 αυγό
  • 2 φλιτζανάκια σουσάμι
  • Ελαιόλαδο
  • λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο.
  2. Κόβουμε τη φέτα  σε χοντρά κομμάτια 2 δαχτύλων και την βυθίζουμε πρώτα στο αυγό και μετά στο σουσάμι.
  3. Πιέζουμε το σουσάμι και στις δύο πλευρές για να κολλήσει.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  5. Τέλος, μόλις η φέτα αρχίζει να μαλακώνει, και πάρει ένα χρυσό χρώμα, γύρισε την από την άλλη πλευρά και ρίχνουμε το λεμόνι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να προσθέσετε στην φέτα και μέλι πριν το τηγάνισμα. Καλή όρεξη!

Σπετσοφάι

Σπετσοφάι για μερακλήδες.



Τι χρειαζόμαστε:


  • 3 λουκάνικα κομμένα ροδέλες
  • ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές πράσινες χονδροκομμένες
  • 1 πιπεριά κόκκινη χονδροκομμένη
  • 1 καρότο ροδέλες
  • 2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πάπρικα 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

  1. Τηγανίζουμε ελαφριά στο λάδι τα λουκάνικα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  2. Ρίχνουμε στο τηγάνι και σωτάρουμε με την σειρά τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές και το καρότο.
  3. Σβήνω με το κρασί και αφήνω λίγο να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτω την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά και την ζάχαρη.
  5. Αφήνω σε χαμηλά φωτιά να βράσει η σάλτσα για 10'.
  6. Προσθέτω τα λουκάνικα και μαγειρεύω ακόμα 20'.
  7. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιήστε λουκάνικα με πράσο, είναι τα νοστιμότερα. Φροντίστε να μείνει αρκετό ζουμάκι γιατί το φαγητό αυτό είναι ιδανικό να βουτάτε το ψωμί.
Καλή όρεξη!

Λαχανοντολμάδες

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λάχανο μέτριο
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμύδι ξερό
  • μαιντανό
  • ανηθο
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά φρέσκα
  • 1 λεμόνι

Πώς το κάνουμε:


1. Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.
2. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαιντανό, τον άνηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
3. Γεμίζουμε ενα ενα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
4. Στρώνουμε ένα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν τούς βράσετε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζετε ενα πιατάκι απο επάνω για να μή χαλάσουν το σχήμα τους.
5. Μόλις είναι έτοιμα βρασμένα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι.
6. Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από το ζουμί χτυπώντας το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στό φαγητό μας κουνώντας συνεχώς την κατσαρόλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ρίξτε αρκετό λεμόνι. Καλή όρεξη!


Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πατατοσαλάτα

Μια διαφορετική δροσερή πατατοσαλάτα.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο καλαμπόκι ( προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την σως:
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
  2. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν.
  3. Στραγγίζουμε καλά και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε στην σαλατιέρα και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κυβάκια, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, το καλαμπόκι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.
  5. Φτιάχνουμε την σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
  6. Αναμιγνύουμε την σος στην σαλάτα και την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.



Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μπριάμ

Περιγραφή

Εύκολο και νόστιμο λαδερό.




Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κολοκυθάκια κομμένα
  • 3 κρεμμύδια κομμένα
  • 4 πιπεριές διαφ. χρωματων
  • 4 πατατες στα 4
  • 4 σκελιδες σκορδο στα 4
  • 3 μελιτζάνες σε φέτες
  • 4 μεγάλες ντομάτες σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • δύοσμο
  • μαιντανό
  • 300 γρ. φέτα

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε ένα ένα τα λαχανικά στο ταψί, τα μυρωδικά και τη ντομάτα απο πάνω.Ρίχνουμε το μισό λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 30 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το ξαναβάζουμε για αλλά 20 λεπτά.
  3. Λίγο πριν ετοιμαστεί ρίχνουμε απο πάνω τη φέτα και την αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να λιώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ψητή φέτα είναι προαιρέτικη, αλλά δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας όταν λιώσει.
Καλή όρεξη!