Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Γαρίδες σαγανάκι

Ο απόλυτος μεζές.



Τι χρειαζόμαστε:

  • Ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γαρίδες (προτιμότερες οι μεγάλες)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 70 ml. ούζο ή κρασί 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Φέτα

Πώς το κάνουμε:

1. Βάζω το λάδι στο τηγάνι και οταν ζεσταθεί ρίχνω το σκόρδο  και το κρεμμύδι και αφού μαραθούν ρίχνω τις γαρίδες.
2. Όταν πάρουν χρώμα, σβήνω με το ούζο ή κρασί.
3. Ρίχνω τη ντομάτα με τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
4. Μόλις τελειώσει ρίχνω τη φέτα και το μαιντανό και σερβίρω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι γαρίδες είναι προτιμότερο να είναι οι νούμερο 1.

Γιουβέτσι μοσχάρι

Το παραδοσιακό Ελληνικό γιουβέτσι.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
  • 1 κιλό μοσχάρι 
  • 1 ντοματοπελτέ
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1/2 κ.γ πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα 
  • 1/2 κ.γ κύμινο
  • 1 δάφνη
  • 3 ντομάτες, κομμένες ροδέλες,για την επικάλυψη στο τέλος
  • 1/2 κούπα αλμυρό τυρί τριμμένο
  • 1 λίτρο περίπου ζεστό νερό

Πώς το κάνουμε:


    1. Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτω και το κρέας κομμένο σε μερίδες.
    2. Μόλις πάρει χρωμα ρίχνω τον ντοματοπελτέ, όλα τα μπαχαρικά και το ζεστό νερό και το αφήνω να βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
    3. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς ανάλογα πάντα με τον φούρνο και όταν γίνει το κρέας το τοποθετώ σε ένα ταψί και αν χρειάζεται προσθέτω λίγο νερό επιπλέον για το κριθαράκι.
    4. Το βάζω στο φούρνο και όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει ελαφρώς προσθέτω και το κριθαράκι και ανακατεύω να πάει παντού. Στα 10 λεπτά βάζω πάνω από το ταψί τις ντομάτες ροδέλες (να καλύψουν όλο το φαγητό) και πασπαλίζω με το τυράκι.
    5. Το ψήνω για άλλα 10 λεπτά.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορεί να αντικατασταθεί το μοσχάρι με αρνί. Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα. 
    Καλή όρεξη!

    Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

    Κουλουράκια λαδιού της Νεφέλης

    Νόστιμα και εύκολα κουλουράκια


    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 ποτήρι λάδι
    • 3/4 ποτήρι ζάχαρη
    • 1/2 ποτήρι νερό
    • 1 κ. γλυκού σόδα
    • 1 κ.γλυκού γαρύφαλλο
    • 2 κ.γλυκού κανέλα
    • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει)

    Πώς το κάνουμε:

    1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ ή σε μπολ.
    2. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι.
    3. Πλάθουμε σε κανονικό μέγεθος πλεξούδα.
    4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Τα κουλουράκια είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν. 
    Μπορούμε να γαρνίρουμε με σουσάμι. 
    Καλή όρεξη!

    Πλιγούρι κοκκινιστό απο την Μπέττυ

    Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή, μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό



    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 κούπα του τσαγιού πλιγούρι ψιλό
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
    • 2 κ.σ. πελτέ
    • 1 κύβο λαχανικών
    • 1 κουταλάκι ζάχαρη
    • λάδι
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Πώς το κάνουμε:

    1.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι για 2 λεπτά.

    2.Προσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον κύβο, την ζάχαρη, νερό, αλατοπιπερώνω κατά βούληση και αφήνω την σάλτσα μου να βράσει.

    3.Προσθέτω το πλιγούρι και προσθέτω επιπλέον νερό για να μπορέσει να βράσει.

    4.Κατεβάζω απο την φωτιά όταν το πλιγούρι μου έχει μαλακώσει.


    Χωριάτικο ζυμάρι για πίτες



    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 ποτήρι του νερού σόδα 
    • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
    • 1 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό

    Πώς το κάνουμε:

    1Ζυ

    1. Σε ένα μπολ  ή στο μίξερ ρίχνουμε όλα τα υγρά και  ανακατεύουμε.
    2. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
    3. Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο όταν πλάθεται εύκολα και δεν μας κολλάει στα χέρια.
    4. Χωρίστε σε 2 μπάλες και ανοίξτε φύλλα


    Λίγα μυστικά ακόμα

    Αφήστε την πίτα στο ψυγείο 30 λεπτά πριν την ψήσετε.

    Σπανακόρυζο λεμονάτο


    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 κιλό σπανάκι 
    • 4 πράσα 
    • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια 
    • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 
    • 1/2 ματσάκι άνηθο 
    • 2 χούφτες ρύζι 
    • ελαιόλαδο
    • αλάτι - πιπέρι
    • 1 λεμόνι

    Πώς το κάνουμε:

    1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα. Το σπανάκι το χοντροκόβουμε.
    2. Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά μαζί με τα πράσα.
    3. Μόλις αρχίσουν να ψήνονται προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε να μαραθεί. Το σπανάκι θα βγάλει τα υγρά του οπότε δεν προσθέτουμε αμέσως νερό παρά στην συνέχεια.
    4. Αφού μαραθεί το σπανάκι μας, ρίχνουμε τον άνηθο, το ρύζι, 2 κούπες τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι.
    5. Βράζουμε για 10' ακόμα ανακατεύοντας συχνά να μην μας κολλήσει το ρύζι. Στην συνέχεια αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε σκεπασμένο να ¨τραβήξει¨ τα υγρά του.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα. Καλή όρεξη!


    Γεμιστά

    Κλασσικό παραδοσιακό φαγητό για μπελαλίδες.



    Τι χρειαζόμαστε:

    • 10 λαχανικά ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ό,τι μας αρέσει.
    • λάδι
    • 200 γρ. ρύζι για γεμιστά ή σπυρωτό ανάλογα με το γούστο μας
    • 4 κρεμμύδια ξερά
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 2 καρότα
    • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • λίγο δυόσμο
    • λίγη φρυγανιά τριμμένη
    • πατάτες
    • αλάτι, πιπέρι

    Πώς το κάνουμε:

    1. Κόβουμε απο το κάθε λαχανικό το ''καπάκι'' και το κρατάμε για αργότερα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μέσα, την ψίχα.
    2. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη
    3. Βάζουμε στο μούλτι την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα πολτοποιούμε.
    4. Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα, με λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο 5 λεπτά περίπου.
    5. Γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
    6. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
    7. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 ανάλογα με τον φούρνο.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Δοκιμάστε να βάλετε λίγο Κουάκερ στη γέμιση δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Καλή όρεξη!

    Φάβα

    Νόστιμο παραδοσιακό ορεκτικό.


    Τι χρειαζόμαστε:

    • 500 γρ. φάβα
    • λάδι
    • αλάτι
    • 2 κρεμμύδια ολόκληρα
    Για το γαρνίρισμα: 
    • λάδι
    • λεμόνι
    • κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    Πώς το κάνουμε:


      1. Ξεπλένουμε τη φάβα. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ.
      2. Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
      3. Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
      4. Μετά την περνάμε από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρεμμύδια).
      5. Τη σερβίρουμε κρύα ή ζεστή με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Όταν αρχίσει να φουσκώνει η φάβα κατά την βράση προσθέτουμε λάδι γιατί έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.
      Προαιρετικά σερβίρουμε με λιαστή ντομάτα ή και κάπαρη. Καλή όρεξη

      Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

      Γίγαντες στο φούρνο


      Τι χρειαζόμαστε:


      • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
      • 2 ντομάτες ώριμες
      • 1 ντοματοχυμό τύπου πουμαρό
      • 1 κ.σ μαΐντανό ψιλοκομμένο
      • 2 καρότα σε ροδέλες
      • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
      • 1 σκελίδα σκόρδο
      • 2 φύλλα δάφνης
      • ελαιόλαδο
      • αλάτι
      • πιπέρι

      Πώς το κάνουμε:

      1. Βάζουμε τα φασόλια σε νερό και τα αφήνουμε απο το προηγούμενο βράδυ.
      2. Βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 1 1/2  ώρα ή στη χύτρα για 30΄ λεπτα.
      3. Χτυπάμε στο μούλτι τις ντομάτες, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα τα προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το ντοματοχυμό, το μαιντανό, τα καρότα, το αλάτι, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε.
      4. Μόλις βράσουν τα φασόλια τα βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε περίπου ένα νεροπότηρο νερό.
      5. Προσθέτουμε και την σάλτσα και ανακατεύουμε.
      6. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο. 

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Το φαγητό γίνεται νοστιμότερο αν το ψήσουμε σε γάστρα. 
      15 λεπτά πριν ετοιμαστεί μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φρυγανιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου ροδίσει το φαγητό.

      Τρίτη 6 Μαΐου 2014

      Χταπόδι ψητό

      Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές καθώς το χταπόδι δεν χάνει καθόλου σε όγκο στο ψήσιμο.



      Τι χρειαζόμαστε:


      • 1 χταπόδι κατεψυγμένο μεγάλο ή 2 μικρότερα 
      • Λίγο πιπέρι
      • Ελαιόλαδο
      • Ξύδι
      • 2-3 φύλλα δάφνης
      • ρίγανη

      Πώς το κάνουμε:


      1. Δεν ξεπαγώνουμε το χταπόδι, απλά το πλένουμε πολύ καλά και το πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και το τυλίγουμε πολύ καλά σε αλουμινόχαρτο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 1,5 ώρα περίπου. Όταν θα αρχίσει να μυρίζει, είναι σχεδόν έτοιμο. Το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά ακόμη και τελειώσαμε!
      2. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σχίζουμε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί θα βγάλει ατμό και πολύ ζουμί. Χύνουμε τα ζουμιά του, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια πάχους ενός δακτύλου.
      3. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο, ξύδι, δάφνη και ρίγανη μας και σερβίρουμε.

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Το χταπόδι όπως προανέφερα δεν χάνει καθόλου απο τον όγκο του, μιας και ψήνεται στα ζουμιά του. 
      Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. 
      Καλή όρεξη!