Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τσιπούρα στο φούρνου


Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 τσιπούρες
  • ρίγανη
  • λάδι
  • λεμόνι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε πλένουμε και στεγνώνουμε τις τσιπούρες.
  2. Κάνουμε με το μαχαιράκι δυο λοξές τομές σε κάθε πλευρά του ψαριού και βάζουμε μέσα λίγες σταγόνες λάδι και ρίγανη.
  3. Αλείφουμε την κοιλιά και το έξω μέρος ολόκληρο με λάδι και τα βάζουμε στη σχάρα στους 250 βαθμούς στο γκριλ, όχι πάνω πάνω αλλά στην προηγούμενη θέση του φούρνου μέχρι να ροδίσουν. Τα γυρίζουμε να ψηθούν λίγο κι απ την άλλη.
  4. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όταν βγούν από το φούρνο.
  5. Φτιάχνουμε το λαδολέμονο με λίγη ρίγανη το χτυπάμε και το ρίχνουμε στο ψάρι αφού το ανοίξουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή στην ποσότητα της ρίγανης ωστέ να μην πικρίσει το ψάρι. Ρίξτε μπόλικο λεμόνι.
Καλή όρεξη!




Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Κεφτεδάκια

Μια διαφορετική συνταγή για κεφτεδάκια, δοκιμάστε την.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή παξιμάδι καλά μουλιασμένο ή φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο
  • 2 αβγά
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1,5 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1,5 κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • αλατοπίπερο
  • αλεύρι για το τύλιγμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τον κιμά, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και όσο αλατοπίπερο επιθυμούμε.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί ή παξιμάδι το στίβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε ή προσθέτουμε απλώς τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά.
  3. Σπάμε τα αβγά στο μίγμα, και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας πολύ καλά να πάνε οι γεύσεις παντού.
  4. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για μισή ώρα κατά προτίμηση στο ψυγείο.
  5. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια μεγάλα (σαν μικρά μπιφτέκια) αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
  6. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές να ροδίσουν καλά αλλά να μην καούν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτιμήστε το μεγαλύτερο μέγεθος (στυλ μικρού μπιφτεκιού) εάν σας αρέσει να είναι ζουμερά μέσα και να μη στεγνώνουν. Προτιμήστε το παξιμάδι αντί του ψωμιού ή της φρυγανιάς, τα κάνει πιο τραγανά. 
Καλή όρεξη!


Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πιπεριές γεμιστές με φέτα



Τι χρειαζόμαστε:


  • 7-8 πιπεριές κέρατο
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 1 φλ. φέτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο βασιλικό (προαιρετικά)
  • Λίγο Λάδι

Πώς το κάνουμε:


  1. Πλένω καλά τις πιπεριές και κόβω τα καπάκια τους. Αφαιρώ τα σπόρια.
  2. Σε ένα τηγάνι κόβω κύβους το κρεμμύδι και τα σοτάρω.
  3. Ρίχνω τον βασιλικό.
  4. Μολις γίνουν το βγάζω από το μάτι και ρίχνω τη φέτα τριμμένη.
  5. Την γραβιέρα την κόβω σε μπαστουνάκια και βάζω από ένα σε κάθε πιπεριά.
  6. Όσος χώρος έχει περισσέψει μέσα σε κάθε πιπεριά τον γεμίζω με το μίγμα.
  7. Τις κλείνω με τα καπάκια τους και τις βάζω σε ένα ταψί με λίγο λαδάκι και 3/4 ενός ποτηριού, νερό.
  8. Ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Φακές σούπα

Παραδοσιακό γεύμα με όσπρια.


Τι χρειαζόμαστε:


  • 2 κούπες χοντρές φακές
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 ντομάτες ώριμες σάλτσα
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι

Πώς το κάνουμε:


  1. Βάζω νερό στην κατσαρόλα και τις φακές για να πάρουν βράση.
  2. Βάζω το κρεμμύδι και αφήνω να βράσουν ένα δεκάλεπτο.
  3. Στη συνέχεια ρίχνω την σάλτσα ντομάτας, νερό, το αλάτι, ρίγανη και χαμηλώνω την φωτιά.
  4. Δοκιμάζω τις φακές στο δεκάλεπτο κι αν έχουν μαλακώσει αρκετά βάζω το λάδι και το ξύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ξύδι δίνει ιδιαίτερη νοστιμάδα στο φαγητό μας.
Καλή όρεξη!




Καλαμαράκια με ρύζι



Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας πουμαρό
  • 2 ποτήρια ρύζι
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:


  1. Σοτάρουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.
  4. Με κλειστό το καπάκι βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα καλαμαράκια για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Βράζουμε το ρύζι ανάλογα με την συνταγή του και συνοδεύουμε το φαγητό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι, αρακά, κολοκυθάκι ή και καρότο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Καλή όρεξη!



Ρεβύθια

Ρεβυθόσουπα νόστιμη και χυλωμένη.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό ρεβύθια
  • 1 χούφτα φασόλια
  • 2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Από το προηγούμενο βράδυ αφού πλύνουμε τα ρεβύθια μαζί με λίγα φασόλια τα βάζουμε να φουσκώσουν σε ΧΛΙΑΡΟ νερό με αλάτι.
  2. Το επόμενο πρωί τα στραγγίζουμε και τα ξαναπλένουμε.
  3. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό να τα ξεπερνάει κατά δύο περίπου δάχτυλα.
  4. Όταν αρχίζουν να βγάζουν αφρούς τα ξαφρίζουμε.
  5. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν.
  6. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
  7. Όταν γίνει το σβήνουμε και το αφήνουμε πάνω στη σβησμένη εστία μέχρι να σταματήσει να βράζει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται με μπόλικο ξύδι ή λεμόνι.



Καρυδόπιτα


Τι χρειαζόμαστε:


  • 4 φλ.τσαγιού χοντρά αλεσμένα καρύδια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλ. τσαγιού φρυγανιά αλεσμένη
  • 2,5 κ.γ κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο (προτιμώ γάλακτος)
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 7 αυγά χωρισμένα
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
Για το σιρόπι
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • φλούδα από λεμόνι

Πώς το κάνουμε:


  1. Χωρίζουμε τα αυγά. Κρατάμε τα ασπράδια και τα κάνουμε μαρέγκα, βάζοντας το 1/2 κ.γ αλάτι.
  2. Όταν τα χτυπήσουμε μαρέγκα, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με τους κρόκους, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε την μαρέγκα. Μην το βλέπετε έτσι σφιχτό, μην φοβηθείτε καθόλου!
  3. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα μεσαίο ταψάκι, ρίχνεται το μείγμα και το βάζετε να ψηθεί περίπου 35 λεπτά στους 170 βαθμούς αέρα.
  4. Με το που το βάλετε στον φούρνο, βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά.
  5. Όταν βγάλετε το γλυκό καυτό από τον φούρνο, φροντίστε να είναι χλιαρό-ζεστό το σιρόπι. Χαράψτε σε κομμάτια το γλυκό ΚΑΙ ΜΕΤΑ σιροπιάστε σιγά σιγά. Αφήστε το κάποιες ώρες να ''πιεί'' το σιρόπι και απολαύστε!

Λίγα μυστικά ακόμα

Δοκιμάστε την με παγωτό!
Καλή όρεξη!



Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες

Το δημοφιλές Greek mousaka λίγο διαφορετικό, με πατάτες. 



Τι χρειαζόμαστε

  • Για το τηγάνισμα:
  • 2 κιλά πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό κιμά ανάμεικτο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • Μισό ματσάκι μαιντανό
  • 500 γραμμ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κύβο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • Για την Μπεσαμέλ:
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 6 κουταλιές της σούπας αλέυρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. τυρί

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε σχήμα στρογγυλό, τις πατάτες και τις μελιτζάνες. 
  2. Τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο με λίγο λάδι. Στραγγίζουμε τα λάδια.
  3. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας, με το ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τον κιμά, έπειτα την σάλτσα, μαιντανό, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι Όπως θα καναμε τον κανονικό κιμά αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θέλουμε πολλά ζουμιά. 
  4. Αφήνουμε για 15 λεπτά να βράσουν.
  5. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Μετά περίπου απο ένα λεπτό, προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά για να μην σμπολιάσει, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Παίρνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τις στρώσεις, αρχίζοντας απο τις πατάτες.
  7. Βάζουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη και στα κένα.
  8. Έπειτα στρώνουμε τον κιμά.
  9. Πάνω απο τον κιμά στρώνουμε τις μελιτζάνες και μετά ακόμα μια στρώση κιμά.
  10. Απλώνουμε σιγά-σιγά την μπεσαμέλ και στο τελείωμα ρίχνουμε τα 150 γρ. τυρί, εγώ χρησιμοποιώ κυρίως γκούντα.
  11. Ψήνουμε στους 180°c βαθμούς, για 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
  12. Το φαγητό μας είναι έτοιμο μόλις ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πριν το κόψετε, βγάλτε το από το φούρνο για περίπου μισή ώρα για να "σφίξει", αλλιώς διαλύεται εύκολα.
Καλή όρεξη.

Κρέας κρασάτο με δαμάσκηνα και αμύγδαλα από την Μπέττυ

Ιδιαίτερη συνταγή για τους λάτρεις του διαφορετικού.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο φρέσκο κρέας 
  • Περίπου 12 μικρά κρεμμύδια ή 4-5 μέτρια κομμένα στη μέση
  • 1 πακέτο ξηρά δαμάσκηνα
  • 150 γραμμάρια ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 2 ποτήρια κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα ή μπαχάρι

Πώς το κάνουμε:

1. Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια περίπου στο μέγεθος της παλάμης μας. 
Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει ή/και το σκουπίζουμε με ρόλο κουζίνας.
2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.  Στη κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.  
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.  
3. Ρίχνουμε το κρέας και το τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τη κατσαρόλα.  Το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.  
Το αφήνουμε να ψήνετε μέχρι να φύγει όλο το νερό του γυρνώντας το συνέχεια για να μη κολλήσει στη κατσαρόλα. 
4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ένα ποτήρι κρασί και ξαφρίζουμε γυρίζοντας το κρέας από όλες τις πλευρές.  
5. Όταν ξαφρίσουμε τελείως και το κρέας έχει απορροφήσει το κρασί, σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το κρέας σ’ ένα βαθύ πιάτο και πλένουμε ή αλλάζουμε την κατσαρόλα.  
6. Βάζουμε το άλλο μισό λάδι και όταν ζεστάνει ρίχνουμε μέσα το κρέας γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές για να μη κολλήσει στη κατσαρόλα και λίγο λίγο το υπόλοιπο κρασί.  
Ξαφρίζουμε και πάλι εάν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 (λιγότερο από μέτρια) σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί το κρέας για περίπου 1 ώρα.  
7. Μετά ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια και τα δαμάσκηνα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 45 λεπτά ακόμη (γυρίζοντάς τα από την άλλη πλευρά συχνά, ρίχνοντας λίγο νερό ή κρασί εάν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται με ρύζι ή μακαρόνια. 
Καλή όρεξη!


Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα γάλακτος από τον Γιάννη

Η συνταγή δημιουργήθηκε από 2 φοιτητές στη Γαλλία δεκαετία του 50' ένας Έλληνας και ένας Γάλλος. Ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό που μπορεί να σταθεί και μόνο του χωρίς κανένα συνοδευτικό.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχάρι φιλέτο
  • 4 κονσέρβες ντοματάκια ολόκληρα
  • 1 κρέμα γάλακτος 300γρ
  • Μουστάρδα κατά προτίμηση καυτερή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Πώς το κάνουμε:


  1. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια φιλέτο κ τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Αφαιρούμε τα φιλετάκια απο το τηγάνι και τα αλείφουμε με μουστάρδα και απο τις δύο πλευρές και τα ξαναπροσθέτουμε για 1 λεπτό απο την κάθε μεριά.
  3. Προσθέτουμε από τις κονσέρβες μόνο τα ντοματάκια χωρίς το ζουμί, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και την ζάχαρη ανάλογα με το γούστο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ιδανικό κρέας είναι το φιλέτο αλλά μπορεί να αντικατασταθεί και απο μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκκαλο. Ο χρόνος τσιγαρίσματος σε αυτή την περίπτωση θα επιμηκυνθεί. 
Χρησιμοποιήστε μεγάλο τηγάνι γιατί η σάλτσα είναι μεγάλη ποσότητα.
Ιδιαίτερη γεύση προσθέτει το πιπέρι γιαυτό προσθέστε αρκετή δόση. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι και μπόλικο ψωμί!
Καλή όρεξη!